در خصوص کاربردهای سوله حتی در راه اندازی یک کارخانه یا حتی کارگاه بدون سوله غیر ممکن و سخت می دانیم و به دلیل طراحی متفاوت با دیگر سازه ها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
خصوصاً آنکه سقف ها در این نوع سازهها کاملاً متفاوت بوده و بسیار سبک و دارای شیب میباشند و دهانهها نیز نسبت به سایر سازهها بزرگتر است و امکان جابجایی و ورود و خروج حتی یک هواپیما را نیز ممکن می سازد.
ما در این مقاله درباره اینکه سوله چیست و کاربرد های آن و همچنین نکاتی درباره طراحی سوله و ساخت دیواره ها و سقف به کمک ساندویچ پانل نکاتی را خواهیم گفت.
سوله به یک سازه های فلزی با سقف شیبدار که برحسب محاسبات فنی خاص به اشکال مختلف تولید می شود، سوله گویند. سازه های شیب دار یا سوله به لاتین Gable Bents یا Ridge Bents نامیده می شوند.
همچنین سوله ها برحسب نوع کاربرد که دارند باهم فرق دارند. از این سوله ها در پوشش دهانه های بزرگ و در ساختمان های صنعتی و کشاورزی مثل کارخانه ها، انبارها، آشیانه های هواپیما، تعمیرگاه ها، سالن های ورزشی، پارکینگ ها، مرغداری ها، دامداری ها، فروشگاه ها و موارد دیگر استفاده می شود. نکته ای بسیار مهم در ساخت به صرفه بودن در قیمت سوله ها این است که باید نسبت به نوع کاربرد و ابعاد بسیار دقت نمود.
در ساخت سوله های صنعتی قاعدتاً از قطعاتی با ابعاد متغیر در ساخت سالن ها استفاده می شود. که وزن و ابعاد این قطعات با توجه به نوع کاربری هر واحد صنعتی تغییر می یابد که از مهمترین عوامل مؤثر در وزن سالنهای صنعتی عبارتند از: موقعیت مکان مورد نظر جهت سوله سازی از نظر سرعت وزش باد و نیز بیشترین میزان بارش برف، ارتفاع ستونها، دهانه سالن و در صورت لزوم ساخت جرثقیل سقفی .
سوله ساختمان فولادی پیش ساخته ایست که در سراسر جهان بیشترین کاربرد را داشته و در بیش از 90 درصد انبارها، ورزشگاه ها، صنایع، سالن های تولید دام و طیور و … کاربرد دارد و براساس ابعاد دهانه، ارتفاع، طول و میزان تحمل بار برف و باد منطقه در زمان طراحی به اشکال گوناگونی تغییر می یابد. مهمترین اصل جهت اقتصادی نمودن هر سفارش، آگاهی از میزان واقعی ابعاد مذکور و پیش بینی موارد مورد نیاز است.
بسیار واضح است که بهترین محاسبات هم بدون نیاز به رعایت کیفیت جوشکاری ، زنگ زدایی و رنگ آمیزی علمی یا کارگذاری صحیح اجزا، استفاده از پیچ و مهره و سایر اتصالات استاندارد، فاقد کارآیی و استحکام لازم خواهند بود.
سوله به سازه هایی فلزی می گویند که با تمرکز به ایجاد محیطی بدون ستون میانی ساخته شده و پوشش سقف آن معمولا به صورت شیب دار اجرا شود.
تعاریف زیادی از سوله وجود دارد. سوله به انگلیسی به سازه ای مثلثی شکل (shed) گفته می شود که با توجه به کاربرد آن نوع سوله مشخص می شود، مثلا برای دیدن سوله های صنعتی industrial shed و برای دیدن سوله های ورزشی sports hall را جستجو کنید تا نتایجی در خصوص سوله های صنعتی و ورزشی بدست آورید.
البته اگر بخواهیم کلیه تقسیمات کاربردی سوله را به زبان انگلیسی بررسی کنیم باید بگوییم که:
سوله یا سالن کارگاهی به انگلیسی برابر است با studio shed
سوله یا سالن نمایشگاه به انگلیسی برابر است با exhibition
سوله ریخته گری به انگلیسی mill گفته می شود.
ستون های وال پست جزو ستون های فرعی بوده و در قسمت ابتدایی و انتهایی سوله برای کم کردن سطح بادگیر ستون های اصلی و ایجاد پست بند برای دیوارهای پیرامون و همچنین برای اتصال درب های ورودی و خروجی وسایل نقلیه کار گذاشته میشوند.
می توانیم استرات را به عنوان تکیه گاه جانبی در نظر بگیریم.
اجزای طولی افقی هستند که دو قاب پشت سر هم را در چند نقطه بصورت متقارن به یکدیگر وصل میکنند.این اعضا اغلب از قوطی و لوله تهیه میشوند.این اجزا باعث منتقل شدن نیرو از یک قاب به قاب دیگر و متصل کردن قاب ها به هم میشوند ,در واقع استرات ها به عنوان تکیه گاه جانبی باعث افزایش ظرفیت اعضا میشوند که طول انها معمولا بین 5 تا 8 متر می باشد.
برای این که از پیچشی جانبی بال تیر در جاهایی که بال تحتانی زیر فشار میباشد جلوگیری کرد بال فشاری را به کمک سینه بند به لاپه هادر دو قسمت قاب مهار می کنند که از نبشی یا ورق ساخته شده اند .
سولههای سنگین طراحی شده یا ساخته شده:
۱. گاهی اوقات سازندگان علاقهمند هستند به دلایلی همچون کاهش دور ریز ورق، سود بیشتر یا احساس نا امنی از سولههایی که میخواهند بسازند مقاطع را نسبت به طرح ارائه شده قوی تر بسازند. مثلاً ارتفاع جان درپای ستون و تعداد بولتها را افزایش میدهند ویا عرض بالها را زیاد تر میکنند یا طول ماهیچه تیر را زیادتر میگیرند. در این میان اگرچه کل طرح قوی تر شده اما باید به نکاتی هم توجه کرد:
– با توجه به اینکه میزان جذب نیرو در قاب خمشی بر اساس ماتریس سختی بوده و ممکن است با قوی تر شدن یک قسمت، نیروی بیشتری هم جذب شود، لازم است بر این اساس کنترلهایی صورت گیرد تا افزایش نیروی داخلی عضو نسبت به نیروی دیده شده در طراحی خطرساز نباشد. مثلاً جذب لنگر بیشتر در انتهای تیر، نیازمند پیچهای بزرگتری دراتصال تیر به ستون میتواند باشد. با جوش دادن و تقویت بیش از حد پای ستون با استیفنرهای متعدد میتوان باعث جذب لنگر در یک اتصالی که مفصلی فرض شده گردید و موجب گسیختگی در پای ستون یا ورق کف ستون یا بولتها یا واژگونی فونداسیون شد.
پیشبینی سوله برای آینده:
تحلیل دو بعدی یا سه بعدی:
در ساخت سوله ها می توان از ساندویچ پانل در پوشش سقف و دیواره های آن استفاده کنیم سقف سوله ها را با توجه به نوع کاربری آن ها می توان از ۳ نوع پانل مختلف به شرح ذیل استفاده نمود:
هر سه مورد بالا دارای مزایا و معایب خود می باشند و در واقع نام هر کدام از آنها را می توان ساندویچ پانل سقفی نهاد، زیرا ساختاری لایه ای دارند. برای انتخاب بین این سه نوع برای سقف سوله های خود پیشنهاد ما استفاده از ساندویچ پانل پلی استایرن می باشد. پلی استایرن جدیدترین فوم داخلی برای پنل ها می باشد که خاصیت نسوز بودن و ضد آب و عایق استاندارد حرارتی و رطوبتی می باشد.
سوله ها که در حال حاضر کاربری های متفاوتی دارند و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند از سالیان قبل، قابلیت تولید در ایران را پیدا کرده و همگام با پیشرفت تکنولوژِی، تغییرات مثبتی در ساخت آن ها پدید آمده است.
کاهش هزینه ها و سرعت در ساخت، به عنوان ویژگی های بارز این سازه ها، باعث شده است که ساخت آن ها مورد توجه و استقبال افراد مختلف در کارهای متفاوت قرار بگیرد .
میزان هزینه ها به این دلیل در ساخت این سازه ها کاهش یافته است که؛ عمده ی متریال به کار رفته در ساخت آن ها از فلز بوده و نیازی به داشتن فوندانسیون زیادی ندارند.
از طرف دیگر به این دلیل که می توان در مدتی کوتاه، قسمت های مختلف اسکلت سازه ها را برش داده و به وسیله ی دستگاه های مختلف آمده نماییم و نیز در مرحله ی بعد از آن، یعنی مرحله ی اجرا سازه در محل، در کمترین زمان آن ها را در محل نصب به یکدیگر متصل کنیم، سرعت در ساخت و بهره برداری از آن ها نسبت به ساختمان سازی هایی با همین کاربری به میزان قابل توجهی افزایش یافته و به عنوان سازه هایی سریع ساخت، که از استحکام زیادی هم برخوردار می باشند، در میان کاربران زیادی رواج پیدا کرده اند.
سوله های خرپایی و یو بی ام : سوله سازی با سقف شیب دار می باشد که کاربرد های بسیار زیادی در صنعت دارد.
سوله ی فلزی از فولاد تشکیل می شود و معمولا دارای مقاومت بالایی است.
این نوع سازه با ویژگی های مثبت و گوناگونی که دارد توانسته جایگزین بسیاری از سازه های دیگر شود.
به طور کلی سوله ها به سه دسته ی یو بی ام، تیرورقی و خرپایی تقسیم می شوند.
در بین این سه نوع سوله سوله های تیرورقی تقریبا به میزان بسیار کمی مورد استفاده قرار می گیرند به همین دلیل در مورد این نوع سوله توضیح مختصری خواهیم داد.
سوله های تیرورقی معمولا از ورق های فولاد که به صورت لایه لایه برش می خورند، تشکیل شده است. به دلیل استفاده ی زیاد از فولاد در این نوع سوله معمولا وزن سوله های تیرورقی زیاد است.
سوله های یو بی ام و خرپایی در حال حاضر و در صنعت امروز کاربرد زیادی دارد. این دو نوع سوله از ابعاد گوناگونی با هم متفاوت می باشند. در ادامه ی متن ویژگی های هر سوله را در قالب تفاوت شرح می دهیم.
سوله های یو بی ام از نظر ساختار تقریبا شبیه به سوله های تیرورقی می باشند به این منظور که این نوع سوله نیز از ورقه های فولاد تشکیل شده است و اجزای سوله های یو بی ام توسط پیچ و مهره به هم متصل می شوند. ساختار سوله های خرپایی متفاوت می باشد.
سوله های خرپایی با استفاده از قوطی های پروفیل تشکیل می شوند. علاوه بر این سوله های خرپایی مزایای بسیای بیشتری در مقایسه با سوله های یو بی ام و یا تیرورقی دارند.
در سوله های خرپایی می توان از جرثقیل های سقفی استفاده نمود
در صورتی که دو سوله ی قبل این ویژگی را ندارند. سوله های خرپایی به صورتی تهیه می شوند که وزن آنها بسیار کم بوده و قیمتی اقتصادی نیز دارند.
در مقایسه با سوله های دیگر سوله های خرپایی مقاومت بالایی دارند.
سوله های یو بی ام نیز دارای مقاومت زیادی هستند اما معمولا وزن و قیمت بالاتری در مقایسه با سوله های خرپایی دارند.
تفاوت سوله خرپایی و یو بی ام : سوله های یو بی ام (UBM) و خرپایی از انواع سوله های مدرن هستند .
این سازه ها دارای اجزای متفاوتی هستند که باعث ایجاد کاربردهای زیادی برای آن ها در صنایع گوناگون شده است.
در عین حال در ساخت سوله های خرپایی تلاش شده که تمام معایب احتمالی سوله های دیگر برطرف شود و ساخت این سوله هر چه بیشتر به استانداردهای جهانی نزدیک شوند. به همین دلیل ساخت لین نوع سوله از جانب صنعتگران به دیگر انواع سوله ها ترجیج داده می شود.
سوله های یو بی ام (UBM) و خرپایی، در کنار شباهت هایی مانند ساخت سریع و کم هزینه ، که با یکدیگر دارند
دارای تفاوت هایی هستند که ما با هدف آشنا کردن مخاطبانمان این متن را به مقایسه ی این دو نوع سوله اختصاص داده ایم.
سوله یو بی ام
سوله خرپایی
نظرات (0)
نظری برای این آگهی ثبت نشده است